BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, December 30, 2010

assalamualaikum wbt...

rasanya baru kejap masuk tahun 2010,dah menginjak lagi setahun..masa umpama pedang,kalau kita tidak gunakannya,ia akan memotong kita..

selamat tinggal 2010, kenangan sejarah jiwa luka dan gumbira kita simpan utuh di hati dasar yang kukuh..buat kenang kenangan..

Selamat datang 2011,semoga menjadi satu lembaran untuk dilakar sebuah dan beberapa buah kejayaan..itu harapannya..

Semoga denga pengedaran masa,kita lebih bersedia mengharungi onak dan duri kehidupan..pahit dan manis pengalaman..seribu rencah ilmu...

salam 2011

Sunday, December 26, 2010

Assalamualaikum wbt..

the 2010 is about to say its good bye for all people all over the world..entering the new year means that the addition of our age..are we ready for that..as for me..i'm not..still lot things to be done..seriously not ready for that..

But,the goals that i set for this year were achieved successfully..ALHAMDULILLAH..but there are some things that i wish to do in this year..but yet to be accomplished.

As the senior of Sutrapawana Dikir Barat Club IIUM, i wish to be the trainer for the next year, and i know all people in the club open a very big door for me to enter..

And for the next year, i got a new group to train, Wira Gempita from UPNM, i wish to put the group stand still along with the other university gruops.

InsyaAllah..so..sekian dulu..i'll be writing about my art journey in the next post..insyaAllah..

Thursday, December 16, 2010

Cerita ni sangat melucukan..aku tgh cari2 kelas..sekali masuk kelas ni tanpa usul periksa..lecturer tu tgh ambik attendance...duduk je la tanpa usul periksa. tiba2 lect tu buka buku econs...risk and return..pebende ntah..pastu nak kluar malu plak..hahaha

dengan hati yang nekad...aku stay smpai kelas tu abes...mula2 tu quite exciting la..dengar lect tu ckap...mcm best gak econ..tp bila smpai bab pengiraan,aduhaii..teringat saat aku ponteng kelas math masa form 5..ni lah sebabnya...pening...wahahaha

lect tu dekat ngan 4 kali suruh aku basuh muka..dia taktau aku saje2 je lepak dalam kelaas tu..menghormati dia sbg guru dan menjaga air muka aku yang salah masuk kelas ni..hahaha

kelas sejam setengah plak tu...mcm2 term yang aku x pernah dengar...waaaaahh...mcm ni boleh barai otak aku..hahaha

pastu berkat kesabaran aku..dapat gak aku abeskan kelas yang cukup menyiksakan tu..dan berjalan bodoh masa abes kelas berlakon jadi econs student..kehkehkeh

Wednesday, December 8, 2010

sekarang?

saya sedang gigih menghasilkan seberapa banyak lagu matang dikir barat yang sesuai untuk pertandingan dikir barat..sesiapa yang ingin mencuba lagu saya..sila hubungi saya..

memandangkan ramai tukang karut yang menyertai pertandingan kebaykana menyanyikan lagu matang yang saya kategorikan sebagai bahan sejarah,jadi apa kata kita hiasi dunia dikir barat dengan lagu matang yang segar..

peace no war...

Thursday, November 11, 2010

Salam...saya mengambil peluang ini dengan peruntukan waktu yang sangat sedikit, untuk menulis di blog saya yang sudah bersawang ini..saya sedar ramai yang berpuas hati dengan persembahan final rtm baru2 ini..namun kesakitan dan kesedihan yang dilalui oleh kedua kumpulan tiada siapa yang dapat bayangkan..hanya yang terdekat sahaja mengetahui...

Secara keseluruhan,saya sudah buat yang terbaik..dan kami telah buat yang terbaik..saya dalam tekanan exam pada masa itu, dan itulah kudrat saya yang mampu saya berikan..saya juga berterima kasih kepada pengadil kerana memilih saya untuk anugerah tukang karut terbaik kebangsaan 2010, satu anugerah yang menjadi idaman semua tukang karut di Malaysia..ada pertikaian? Memang ada...saya tau ada..

Pada malam itu saya seolah bertarung dengan diri saya sendiri diatas pentas,saya demam,suara serak dan masa pertandingan saya sakit kepala..dan Jogho kami tiba2 terlupa pantun jogho..memang merencatkan mood saya..nasib baik tiada kesalahan ketara..

apapun UITM memang layak menjuarai pertandingan itu..persembahan bertenaga oleh kesemua pendikir..membuka sejarah baru..kupulan universiti pertama layak ke akhir, dan kumpulan luar Kelantan pertama menjuarai pertandingan...saya memang respek..

Ya,langit itu tinggi dan bumi itu tempat berpijak..saya sedar siapa saya,terlalu besar untuk saya menjulang anugerah tukang karut,tapi saya memang mengimpikan...akan terus saya julang..siapa yang mahu merampas,silakan..

Tahniah buat seluruh warga titih pusaka,abe yie,poksu agil,abe amar jogho terbaik,dan isey tuke karut termahsyur..seluruh warga merkang,seri gedombak,abe man tok raja,ayah merkang,abe aziz, pok muda meran,dan seluruhhh warga merkang..ayah ibu saya,kakak2 saya dan insan yang saya sayangi..awak tahu siapa awak..kehkeh...

Sekarang saya kena fokus exam..sebab saya pelajar..tanggungjawab saya ialah belajar..dan exam ialah pertandingan saya dalam belajar..wish me luck..

Monday, October 25, 2010

Jangan lupa saksikan PERTANDINGAN DIKIR BARAT PERINGKAT AKHIR RTM 2010, Kumpulan Sri Gedombak Pasir Putih Kelantan, bertemu nanti dengan Kumpulan Titih Pusaka UiTM Shah Alam Selangor, yang akan menjanjikan persembahan yang berkualiti...

Doakan pentas akhir ini menjadi pertandingan yang paling berkualiti...

Tuesday, October 19, 2010

dimana sumbu pelita...
aku nak berjalan seorang diri...
nak dinyalakan menjadi api cahaya mengemudi...

Monday, October 18, 2010

dah beberapa minggu aku balik berlatih di kelantan...ujung minggu jer..penat..memang penat..penat tubuh,penat otak..masa dah suntuk..persiapan dah siap...cuma kepenatan tu makin menjadi-jadi..nasib baik segala assignment dah siap antar dah..

walaupun sri gedombak ni kumpulan mahsyur..dikir memang hebat..sesi latihan memang cukup banyak..sebab dengan kepercayaan training make perfect..nak sampai tahap perfect tu sangat lah mencabar kewibawaan..

ikhlasnya,aku bkan seorang yang bergaji..dikir ni suka-suka..dan segala perjalanan pergi dan balik memakan kos yang agak tinggi bagi aku seorang pelajar yang tiada pendapatan...besar ke kecik ker..balik memang kena balik..dan berlatih memang kena berlatih..jadi..xde pengecualian...sekarang,dah banyak sangat hutang terkumpul...kelapa sawit dah tebang, padi belum di tuai...begitulah...

dalam jerih payah,aku susun lagu,karang lirik..cari idea...susah..memang susah...payah memang payah..yang tahu kesusahan dan kepayahan tu hanya aku dan DIA..yang Maha Mengetahui...jadi..aku tekad..go on dengan plan asal..so xde perubahan..orang akan sentiasa komen dan kritik..aku tahu dan sedar akan hal itu..
memandangkan aku akan menoktahkan pertandingan...jadi,aku tak kisah...orang yang akan komen nanti tidak pernah bertanya adakah cukup makan pakai aku disana..di kampung orang..adakah duit tambang ada..adakah ubat masa demam mencukupi..tidak tidak dan tidak..jadi..aku akan pekakkan telinga..

Walaupun begitu...aku juga masih sedar..pentas ini adalah pentas yang akan menjadi kayu pengukur dalam arena dikir barat tanah air.dan aku juga masih sedar,siaran langsung seluruh Malaysia untuk pertandingan itu nanti...

Aku sudah cuba merancang yang terbaik..dan aku juga sudah letih untuk merancang..jadi..apa yang sudah dirancang,itulah yang akan berlaku..harap harapnya...tiada aral yang akan melintang...

Semuanya sudah tersusun..semuanya sudah di atur..semuanya sudah siap..cuma tinggal memantapkan lagi...dan semua itu membuatkan aku cukup letih..sangat dan sangat dan sangat letih...betol..aku letih..

Tuesday, October 5, 2010

salam sang saka

sekarang masa sangat mencemburui saya..semeser ni akan berakhir dalam beberapa minggu lagi...tapi saya terkapai-kapai tanpa tempat bergantung..masa amat laju merentas desa..fusss....kelas cuba saya hadiri dengan sebanyak mungkin walaupun kadang-kadang ada yang terkantoi..

dikir final dah dekat..x lama dah..tapi aku belom balik berlatih sekali pon...ahahaiii..lagu x siap lagi,tajuk x dapat lagi..masa makin suntuk..aaaaaaaaaaaaaaa...

rilek..rilek..cool down muslih..well..selaju-laju masa..x heran pon...sebab aku ada insurans...hehehe...

semuaaaaa!!!!!!!!! pray for me!!

Sunday, September 26, 2010

Masihkah?

berjalan menyendiri mencari kemuliaan,
ditengah-tengah dunia penghinaan,
yang memohon,
terus memohon,
yang menunggu terus menunggu..

Mengemis?
apa yang dirayu,
manis?
madu?
kasih?
masihkah?

Jalan disusur,
menghempas kaca ke batu,
pecahkah?
rapuhkah?
mengetip gula memanis bibir,

suara yang datang lembut mengalun,
tahukah sejauh mana dalamnya,
jari telunjuk berbisa,
arahan yang berdaulat,
menginjak yang tersirat...

Biarlah...

Sunday, September 5, 2010

Saya, Mohamad Muslih Bin Aling @ Muslih Sang Saka Bangsa ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Eidul Fitri kepada semua yang mengenali diri saya...Kepada semua insan istimewa dalam hidup saya,saya memohon ampun dan maaf,halalkan makan dan minum saya, ampunkan disa dan khilaf saya,dan saya mendoakan semua mendapat kebahagiaan di hari raya..

"bila sebut pasal raya,bukan saja hari raya,balai raya,pudu raya,kaya raya,hantu raya"hehehe

Wednesday, September 1, 2010

Ntah Kenapa..

Hmm...dah dua minggu lebih kejadian ni berterusan,saya sungguh rasa teruji dengan ujian ini...masalah tidur yang tidak normal membuatkan saya resah...MasyaAllah.. Hebatnya dugaan Mu, namun saya redha,Allah tidak berlaku zalim dengan hambaNya, dugaan diberikan kepada mereka yang mampu..namun,saya insan yang lemah..memang rasa teruji..

Tiap2 malam,saya cuba untuk tidur lebih awal,namun selepas sejam berada dalam keadaan pejam diatas katil,gagal melenakan diri,satu persatu andaian dibuat, mungkin sebab perut kenyang selepas berbuka kot..

Semalam,saya cuba untuk tidak makan nasi dan makanan berat semasa berbuka,mencicip kurma,kueh yang lembut,dan mengenyangkan dengan tegukan air soya yang saya beli di bazar,memang terasa cukup bertenaga untuk berterawikh....malam itu saya berhajat untuk makan nasi atau hidangan yang lebih berat,namun saya batalkan hasrat,mungkin mampu bertahan sehingga esok pagi...selepas pulang ke bilik,saya mengambil masa untuk mengulangkaji,kemudian saya padamkan lampu dan cuba untuk tido..mungkin perut kosong akan membantu lenakan mata saya..

Sejam,Dua jam,saya gagal,saya terus mengambil dompet dan pergi kiosk kolej,abang,panadol 4 biji,...

selepas makan panadol itu,saya mandi untuk sejukkan diri..kemudian saya cuba untuk tidur..laptop yang tak pernah off tu saya bukakan ayat2 Quran..

Bila masa ntah saya tertido,tapi saat saya terjaga,saya rasa kepala rasa mencucuk sangat..MasyaAllah..kejap lagi ada exam..macam mana ni...sabar jer la..

lagi sejam saya akan mengharungi exam,dan saya dalam keadaan sakit kepala..insyaAllah,ada hikmahnya..harap2 begitulah..

-saya menangis sewaktu saya sedang bersujud,Ya Allah,aku tahu Dikau mengasihi aku..-

Sunday, August 29, 2010

Puasa dah nak raya

tup tup..dah x lama dah nak raya..ada dalam 9 hari lagi kot...umm..jadi saya mewakili diri saya sendiri walaupun bkan wakil rakyat ingin mengucapkan selamat berpuasa dan selamat hari raya...sambil itu saya ingin mengucapkan selamat pengantin baru buat saudara mohd khoiry b abdullah dan juga mohd jazimin yang akan melangsungkan perkahwinan mereka selepas hari raya ni..

Sesungguhnya,saya berdebar menantikan hari raya ini..bukanlah disebabkan akan ada orang masuk meminang,saya takot untuk berhadapan dengan lebihbanyak tugas dan tanggungjawab yang terpaksa saya hadapi..memang xde jalan keluar...prinsip saya.. "kalau nak selesaikan masalah,bukan dengan lari daripada masalah,tapi berdepan dengan masalah"...namun saya akui saya sedikit takut dengan tanggungjawab yang besar..

Tanggungjawab pertama ialah tanggungjawab sebagai seorang pelajar..saya berada di tahun akhir pengajian,banyak sngguh assignment dan tugasan lain..book review,short review,journal review dan macam2 lagi..dan semuanya baru 20% siap...80 percent lagi masih didalam laut..

tanggungjawab kedua ialah membawa kumpulan sri gedombak di penas akhir..itu juga tanggungjawab berat,memerlukan masa yang agak lama dengan kepadatan hari ni...tapi tanggungjawab terpaksa diakukan...insyaAllah..akan di laksanakan dengan sebaik mungkin...

well...selamat hari raya..maaf zahir dan batin..buat semua yang mengenali saya...buat ayah dan ibu, kakaks dan abang,adiks dan semua kawan2.. buat insan tersayang...semuanya....maafkan dosa saya....

Sunday, August 22, 2010

Awak,
Hari ni awak nampak serabut
Semo orang kutuk
Tapi ada gak hati yang puji
jadik you can always count on me...

Awak,
Hari ni saya senyum kat awak
Tapi awak jalan depan saya
Jadik senyum pun tak gune

Awak,
Hari ni awak tego saya
Tapi saya buat2 pekak
Padahal nak elak daripada tak boley berenti borak

Awak,
Hari ni saya tego awak
Tapi saya tego awak dalam hati
Jadik awak tak penah dengar all the gud lucks and
take care hari2

Awak,
Hari ni kita duduk semeje
Tapi raser cam jauh giler
Padahal tak sampai sedepa

Awak,
Hari ni awak beratur belakang saya
Tapi saya tak tau nak cakap ape
Jadik saya blah mcm tu ajer

Awak,
Hari ni berubah situasi
Tapi saya still kat sini
Padahal dah kosong tak berisi

Awak,
Hari ni saya nampak awak kat Mc D
Tapi awak tak macam dulu lagi, dah berteman
Jadik saya terdiam sendiri

Awak,
Hari ni saya dah janji..nak pergi
Tapi tak tau kenape tak boley pegi

Awak,
Hari ni saya menyesal ade ego yang tinggi
Tapi dah takde harapan kat sini
Jadik nak tak nak terpakse sendiri

Awak,
Hari ni hari terakhir nampak awak
Tapi awak tak toleh sini
awak focus kat tv

Awak,
hari ni saya tgk gambar kiter senyum
tapi gambar tinggal gambar
nak buang sayang
nak simpan sedey

Awak,
besok antare kita
ader balai berlepas
besok tak de besok untuk saya
besok jugak tak de besok untuk awak

Awak,
semoge satu hari nanti
saya menginsafi diri
tak nak ada ego tinggi lagi
buat sakit hati

Awak,
sebelum pergi
hari ni..kat sini
saya janji...
semua ni untuk awak
Sebab kenal awak anugerah terindah penah
saye miliki.

p/s-post ini pernah saya layarkan di fb,sajer jer upload sekali lagi disini..

Tuesday, August 17, 2010

Ni ada beberapa gambar masa pertandingan dikir barat MBPJ hari tu..ada gak pertandingan pesen untuk bebudak bawah 4 tahun..


semua posing mcm nak rak..ada yang posing smpai nanges..


ni adik ni..otai wooo...


adik yang jadi kuda belang tu dasat la...hehe...


posing dik posing...


ni pemenang dia..hehehe

Cikgu Dikir Barat..


walaupun nampak gila2..ni otai mengajar dikir barat jugak ni..


bebudak...ddikir molek..


ni cikgu yang agak garang sikit kalo mengajar..muhammis jalak lenteng.

Saturday, August 14, 2010

hari ni..14 Ogos,merupakan hari ulangtahun kelahiran diriku...hadiah hari jadi? saya sudah mendapatkan beberapa hadiah istimewa..antaranya kemenangan masuk final rtm, hadiah cincin delima daripada ibu tercinta,dan ada satu hadiah yang tidak mahu saya bagitahu disini..sangaaaaaaaaat istimewa.hehe...

Doakan kejayaan saya ya...insyaAllah...

Tuesday, August 10, 2010

Salam Ramadhan...alhamdulillah...hari ini 1 Ramadhan..Allah pertemukan lagi kita semua dengan bulan keberkatan dan keampunan ini...

Saya ingin mengambil kesempatan ini untk mengucapkan selamat berpuasa kepada semua yang mengenali saya...maafkan silap dan salah saya ya..semoga mendapat ibadah yang direhai Allah...

Aktiviti seni saya dihentikan untuk menghormati bulan ini..saya ingin menjadikan ramadhan sebagai prioriti saya..semoga yang lain pon sama dengan saya..

Kali ini,adalah kali terakhir saya berpuasa di UIA,insyaAllah..semoga kenangan yang terbina akan kekal selamanya..

Thursday, August 5, 2010

Baru-baru ini banyak betul urusan yang saya perlu selesaikan...terlalu banyak..namun,dalam kesibukan tersebut,saya tidak dapat menafikan saya tidak dapat menolak jika ada undangan dikir barat...minat dan rasa ingin menyertai membuatkan saya merelakan diri saya penat...saya mesti pilih!!!

Hehehe..namun,kebelakangan ini saya sering berada dalam keadaan yang tidak sihat..saya berpendapat tidak kerana lain kecuali kurang rehat dan kurang tidur..(kurang ker).. Sempena dengan ketibaan bulan Ramadhan beberapa hari lagi,saya berhajat menamatkan segala aktiviti kesenian ini untuk merehatkan diri sekurang-kurangnya sebulan..menumpukan masa untuk mereka yang saya sayangi...

Entahlah...terasa sangat keletihan,namun keinginan untuk terus menyertai permainan ni membuatkan saya buat dekkk je...apa pun,sekarang,keutamaan saya ialah belajar, belajar, belajar dan terusssss belajar...

Monday, August 2, 2010

Lucu...

Saat saya membuka facebook,saya terkejut ada satu inbox message,tanya saya dok dimana,mengapa lah tak jumpa dengan dia...selepas saya amati gamabr pengirim tersebut,saya kenallah budak ini,junior saya semasa saya di SMKA Falahiah dulu,saya rasa mungkin dengan niat mengugut atau menakutkan saya..sebab semasa di sekolah menengah,saya agak feymes dengan perangai nakal dan tidak berdisiplin,dan cukup tidak digemari oleh para junior..

Mungkin dia masih berdendam dan masih ingin mencari saya untuk menyelesaikan hutang2 lama...hehe...saya cukup berasa geli hati dengan message tersebut,bukan kerana takut atau berasa gerun,tapi kelakar dengan message, dia berkata mengapalah saya tidak berjumpa dengan dia,terserempak ke ape ke...hehe..belum jodoh mungkin...hairannya,memang la tak jumpa saya di Melaka,Johor atau Kedah,sebab saya berada di UIA Gombak..datang kesini jika mahu berjumpa...

Perangai dulu saya dah buang,tapi kalau nak try cari pasal,silakan kemari..kita berjumpa..bukan apa2...sebab nak minum air sekali ke..xpe, saya belanja...klakar betol..saya tidak berdendam dengan si polan tersebut..jika datang dengan niat baik,saya sambut dengan cara baik,jika datang dengan niat tak elok,saya pon ada seketul nafsu amarah...begitulah...belajar rajin2 dulu la yer encik si polan tersebut..xsoh dok jual gedeber la..hehehe

Thursday, July 29, 2010

FInal RTM 2010

dua hari lepas,saya berjumpa dengan Sabri Yunus di Program Merakyatkan Seni Budaya, Sabri mengucapkan tahniah pada saya,selepas pertandingan separuh akhir,inilah kali pertama kami berjumpa,sebenarnya saya dan sabri bukanlah tidak pernah kenal,kami berkongsi pengalaman yang banyak,beberapa kali digandingkan dalam dikir barat,semasa Salam Pantai Timur dulu,dan lain2 lagi...hubungan peribadi telah lama terjalin.

Sabri memberitahu saya,tarikh pertandingan akhir rtm 2010 bakal diadakan pada 29 Hb Oktober di RTM Kuantan Pahang,sebarang perubahan mungkin tidak akan berlaku..saya berkira-kira,nanti tidak ramai penonton yang akan datang,saya berharap jangkaan saya itu bakal meleset.

Titih Pusaka telah memulakan sesi latihan mereka,dan saya tahu,kreativiti mereka juga tidak boleh saya pandang enteng,sebabnya,saya kenal mereka dan saya tahu selera mereka juga besar...

Well,untuk menjadi seorang yang profesional,saya juga bersiap-sedia,diri sendiri maksud saya,lagu matang,irama baru dan lama,semua saya kaji,dan menjadi tabiat saya mendengar dan menonton rakaman pertandingan akhir tahun2 lepas,untuk mendapatkan mood dan idea..mane tahu dapat yang baru dan menarik..

Mengikut kata sabri,tahun ini,pertandingan akhir akan lebih luar biasa sebab tukang karut kelahiran kuala lumpur kedua-duanya akan bertanding..saya juga mendoakan perkara yang sama...

semoa tiada tangan-tangan ghain kali ini...seni budaya dikir barat ini perlu diiktiraf...dan yag akan memulakan langkah itu,kita sendiri...insyaAllah...

Friday, July 23, 2010

Aduhai Malaysia...

Memerhati senario politik hari ini membuatkan saya berfikir,jika Malaysia terus begini,bagaimana hidup anak-anak saya nanti? Politik Malaysia dilihat semakin kompleks selepas pilihanraya 2008, menyaksikan untuk kali pertama dalam sejarah pilihanraya Malaysia, Barisan Nasional hilang majoriti 2/3 di dewan rakyat..kekacauan di parlimen dengan bahasa yang amat muak didengar menggambarkan fizikal pilihanraya Malaysia..

Dalam dasawarsa yang muttakhir ini,siapa yang layak memegang tampuk pimpinan kerajaan Malaysia? dengan tekanan politik daripada pihak pembangkang yang seolah sudah menewaskan BN dalam pilihanraya, dan juga laungan tuntutan daripada penyokong kerajaan juga menambahkan lagi tekanan kepada pihak pentadbiran negara..

Sedarkan kita,kita diperhatikan dunia,Malaysia diakui sebagai negara islam yang maju dan stabil daripada segenap segi, dengan senario politik ini,adakah label negara islam yang maju dan stabil masih milik kita?

Daripada segi jenayah,saya sendiri sudah tidak terkejut dengan laporan pembunuhan,rogol,buang bayi,dan juga rompakan..adakah Malaysia kini masih menjadi sebuah nagara yang kondusif untuk didiami..

Saya berkira-kira sendiri,banyak senario yang kini mampu dan berpotensi menghakis imej bersih Malaysia,tambah teruk lagi,ada antara pemimpin rakyat dengan tidak segan silu menerima tawaran media asing untuk membicarakan kekurangan dan keburukan Malaysia untuk diketahui oleh semua penduduk dunia yang sentiasa memerhatikan..

Adakah ini yang ingin diwariskan kepada generasi masa depan? Mungkinkah ini yang perlu diwarisi,pendidikan tidak langsung ini lebih berkesan daripada pendidikan formal..

Jauh sudah kita berjalan,adakah mahu duduk dan berehat memuji-muji pencapaian yang telah dinobat menjadi sejarah dan tanpa mahu mencorak pencapaian baru negara ini..

Berdiri megah menobatkan "akulah pejuang rakyat" tidak cukup memberikan jaminan kepada kami generasi baru,pada masa yang sama memusnahkan banyak harapan dan impian kami.

Seakan benar,politik itu kotor, saya memerhatikan situasi politik Malaysia sekarang,penuh dengan polimek dan fitnah, menghalalkan apa sahaja demi kekuatan diri dan parti,menghalalkan apa sahaja agenda asalkan ada keuntungan..kalau ini yang ingin dicorakkan..tahniah pada mereka!

Saturday, July 17, 2010

Alhamdulilah...untuk tahun ini,saya mendapat hadiah hari jadi yang saya amat impikan sejak tahun lepas...sebenarnya hadiah hari jadi ini saya ingin capai dan gapai sejak tahun lepas lagi,namun rezeki dan takdir sudah menulis di atas lembaran perancangan yang maha sempurna,belum dapat diperoleh untuk siri tahun lepas..ditunda ke tahun ini..

Mara ke Akhir..Pertandingan Dikir Barat RTM 2010,itulah hadiah ku..hampir mengalir air mata bila diumumkan untuk mara ke akhir..cukup bermakna dan bererti bagi saya...

Untuk tahun ini juga,bonda tercinta saya menghadiahkan dua bentuk cincin yang amat saya suka sebagai tanda pengeras semangat untuk pertandingan ini..dibeli sewaktu beliau berada di Mekah..

Selamatlah semuanya hendaknya..

Sunday, July 11, 2010

Alhamdulillah...saya baru sahaja pulang dari kelantan, kini berada di uia semula untuk menyambung pengajian semester pertama tahun terakahir..sehari lepas saya baru sahaja menyelesaikan perjuangan pertandingan dikir barat rtm separuh akhir 2010, yang menyaksikan kumpulan Sri Gedombak mara ke peringkat akhir dikir barat rtm 2010.

Saya memang bercita-cita untuk menjejakkan kaki ke final buat kali pertama dan mungkin juga kali terakhir sepanjang karier saya sebagai tukang karut...selepas ini saya akah berjuanag di arena kerjaya saya pula...

pertandingan kali ini menyaksikan pertarungan yang cukup sengit bagi saya memandangkan kumpulan lawan-Seni Warisan Padang lembek,kumpulan yang memungut mata tertinggi di suku akhir,namun berkat rezeki dari Allah dan juga latihan yang tidak putus-putus, kami berjaya mara selangkah lagi ke akhir..

Kumpulan dikir barat sri gedombak ataupun dk merkang ini sudah 4 kali menjadi juara pertandingan dikir barat rtm,dan kali ini,buat kali ke 5,melangkah ke peringkat akhir.saya tidak teragak-agak mensasarkan anugerah yang ke lima untuk kumpulan ini.

Mengiringi kami, kumpulan titih Pusaka uitm shah alam, gandingan abang amar dan jugak isey salok madu, sahabat dan teman saya dalam arena dikir barat..mungkin semua boleh menilai apabila melihat saya dan isey berpelukan dalam tangisan kegembiraan selepas pengumuman dibuat...itulah kami...gandingan muda kelahiran dikir barat kuala lumpur..

Tetapi,di peringkat akhir,kami telah berjanji akan bersikap profesional,lawan tetap lawan,pertandingan akhir yang paling bermutu sepanjang sejarahnya ingin kami corakkan...insyaAllah...

Kejayaan saya ini ingin saya dedikasikan buat ayah dan bonda saya,adik beradik dan insan tersayang serta sahabat2 lain..buat abe mie gajah putih,geng kencana putra,abe yie,ayohmat,isey,barisan dikir barat.net.,sutrapawana uiam dan seluruh kenalan saya,penduduk kampung merkang dan pengurus ayahanda tok penghulu nor dan tok penghulu aziz,dan semua yang menyokong saya...tunggu kami di final!!

Monday, July 5, 2010

Debaran Semi Final...

lagi beberapa hari saya akan bertarung untuk merebut tempat ke akhir..peringkat separuh akhir,,sudah 2 minggu saya berlatih..pelbagai perubahan sudah dibuat..keyakinan turun naik..heheh

bertemu dengan padang lembek,rekod pertemuan peribadi,saya telah menewaskan kumpulan itu tahun lepas peringkat suku akhir,namun tahun ni diorang ambik tukang karut baru-cikgu padil,kawan saya jugeks..heehe..lawan tetap lawan..adat pertandingan kan..

kumpulan sri gedombak bersedia sepenuhnya utk menempuh semi final ni..namun,dalam berjaga-jaga,kami bersiap siaga...

ada satu lagi problem..rehearsal terlalu lama..memakan masa sehingga 4 hari..bimbang takot penat..hehehe...sabau jer la..

Wednesday, June 23, 2010

Semi Final RTM 2010

Alhamdulillah...sekarang ambo berada di kampung,malam ni akan berlepas ke Pasir Puteh untuk latihan...jadual untuk latihan yang panjang sangatlah membantu...

Syukur pada Allah swt sebab tahun ni semua pertandingan start dari saringan,suku akhir dan pahni separuh akhir,tarikhnya kena jah atah cuti..lega la....hehehe

Ambo akan bertemu cikgu padil (seni warisan padang lembek),mungkin bukan calang2 untuk ditundukkan,tapi tidak mustahil...selagi ada nyawa,selagi tu lah kito kena berjuang,,ko guana??

Puok2 seri gedombak dah memulakan sesi latihan 3 hari lepas,tapi tuke karut kesayangan ni baru kelik kelmarin,malam ni baru nok gi..sabar jah la..hehehe..lagipun Bonda tercinta baru balik dari TanaH Suci,.kena spend masa ngan bonda dulu...

Ada sesuatu yang membuatkan saya tidak sabar..saya ada lagu baru..yeahhhh...untuk pertandingan kali ini,saya membuat sendiri lagu matang,lirik dan jugak wording karut,,nok tgk idea baru...insyaAllah..doakan bersama....saya ingin ke Final tahun ini..

Wednesday, June 16, 2010

Hadiah Hari Jadi..

Saya masih sedar,dan saya masih ingat kekalahan saya di separuh akhir pada pertandingan dikir barat kebangsaan rtm 2009 tahun lepas,tarikh pertandingan itu sangatlah hampir dengan hari jadi saya..dan saya nekad pada masa itu untuk menjadikan kemenangan saya di separuh akhir sebagai hadiah hari jadi sayayang amat saya inginkan..namun,hasrat dan impian hanya tinggal cita-cita..

Tahun ini,sekali lagi saya melangkah ke separuh akhir..dengan kumpulan berbeza,kekuatan pasukan yang berlainan,dan peluang yang penuh liku..saya masih inginkan hadiah hari jadi saya itu menjadi kenyataan..saya lebih suka berterus terang,saya akan buat yang termampu dan terbaik untuk merealisasikan kejayaan saya, cita-cita saya..

Bersama Pasukan Sri Gedombak Kampung Merkang Pasir Puteh, saya amat berharap untuk maju ke pentas Akhir buat kali pertama,sebagai bukti saya wujud di arena dikir barat ini.bukanlah gelaran dan hadiah yang saya dambakan,cuma saya mahukan harga dan maruah kata-kata saya yang membawa ideologi seni tersendiri akan dihargai kelak.

Saya kerap kali berjanji pada diri,jika saya masih gagal melangkah ke akhir untuk tahun ni,saya mungkin akan melabuhkan tirai perjuangan saya..namun,saya tahu saya tak akan mampu menunaikan,tahun lepas pon sudah saya ucapkan tak akan bertanding lagi,namun tahun ni saya tersenarai dalam list peserta juga..itulah orang seni..

Namun,ada logiknya jika saya mengatakan selepas pertandingan ini,andai saya kalah,saya akan menumpukan perhatian saya pada kerjaya saya yang akan mendatang,memandangkan saya akan tamat pengajian di UIAM pada tahun ini..kerjaya yang juga penuh liku akan datang mengisi petak2 kosong kehidupan saya..

Namun,kemenangan dan kehebatan seseorang bukanlah diukur dipentas rasmi sahaja,tapi hakikatnya,itulah kayu pengukur dunia dikir ni..untuk buat album?? x pernah saya impikan..bak kata abe mie,takot tak laku..hehe...

Di hati kecik saya ni,saya amat berharap untuk mencecah pentas final..walaupun sekali ini sahaja..saya juga takut untuk disabitkan dengan kekalahan pasukan yang telah 4 kali bergelar juara pertandingan ini..namun,siapa kata saya akan takut dengan pertandingan..saya akan buat yang terbaik..

Untuk Hadiah Hari Jadi saya,daripada tahun lepas,dan untuk tahun ini,saya mahukan kemenangan di pentas se[aruh akhir..itu janji saya..

Friday, June 11, 2010

Suku Akhir RTM 2010




baru2 ni berlangsunglah pertandingan dikir barat kebangsaan rtm peringkat suku akhir bagi tahun 2010, berlangsung dengan penuh gilang gemilang,...pasukan pilihan penonton tidak menghampakan..saya mempunyai harapan dan impian untuk melangkah ke separuh akhir..saya juga mendoakan kumpulan titih pusaka rakan seperjuangan dari uitm untuk melangkah ke separuh akhir...semoga berjaya..

saya membayangkan perubahan kepimpinan pertandingan pada tahun ini memberikan impak besar pada suasana pertandingan ini...semoga momentum perubahan akan menjadi titik tolak kebangkitan seni dikir barat untuk tahun2 mendatang...

bersama sri gedombak,tahun ni,saya dengan rasa penuh bersemangat ingin melangkah ke peringkat akhir..saya akan berusaha..insyaAllah...

Tuesday, May 25, 2010

Bila hati menyanyi...

Baru2 ni saya menyertai kumpulan dikir barat Kencana Putra membuat persembahan di Sungai penchala..sambutan nya agak meriah..sempena pelancaran kumpulan dikir barat baru..Irama Penchala..semoga menjadi sebuah kumpulan yang digeruni di Lembah Klang kelak.

Semasa saya memegang microphone, saya mengajak mana2 penonton yang mahu menyanyikan lagu untuk naik ke pentas, lalu, ada seorang abang ni...saya memerhatikan beliau dari awal lagi, semacam berminat dengan dikir barat, walaupun dia di kalangan Orang Kurang Upaya (mengalami kecacatan mata),dia langsung tidak menghiraukan kukarangan fizikalnya itu untuk berdiri bersama orang lain...

Semasa dia melangkah naik pentas, saya teragak-agak,bolehkah dia menyanyi, bimbang jgak akan merosakkan majlis..maklumlah,saya yang membuka peluang tersebut..lalu dia mengambil microphone daripada saya..tiba-tiba, dia menyuruh muzik berjalan dahulu,saya yang agak mahu tergelak tersenyum sahaja...

Selepas abang tu membuka suara, walaupun pada saya suaranya biasa sahaja, namun nyanyiannya cukup menyentuh hati saya..dengan penuh penghayatan dia menyanyikan lagu pertama,semua penonton diam..tidak sumbang sedikit pon,mengikut muzik dan irama dengan penuh penghayatan...saya diam..

selesai lagu pertama, dia menyatakan hasrat menyanyikan lagu kedua..sekali lagi dia meminta muzik berjalan dahulu...sedara hailme yang memegang tugas itu mengiyakan sahaja...lagu dinyanyikan dengan penuh penghayatan sekali lagi...sehingga habis... penonton memberikan tepukan gemuruh...

Selesai persembahan,saya melilau mencari abang itu,,dia dah tiada di kawasan persembahan itu..dah balik kot...namun nyanyian nya subur dalam ingatan saya..mengapa macam nyanyian abang tadi sangat istimewa??

Selepas meneliti sedalam mungkin, saya membuat kesimpulan. abang OKU tadi tidak ada apa2 kepentingan dengan nyanyiannya, tidak mahu popular, tidak mahu menunjuk, dengan diri penuh kelemahan,dia menyelami lagu yang dia mahu nyanyikan...dan saya membuat kesimpulan..hati abang tadi yang menyampaikan lagu...

Saya merenung sejenak..berapa kali saya menyertakan hati saya dengan lagu yang saya nyanyikan?? mungkin kerana itulah terkadang, nyanyian hanya umpama angin melanggar lalang..tidak ada kesan di jiwa..

Hati yang ikhlas menyampaikan sesuatu akan meninggalkan sebuah kesan yang akan kekal cukup lama...bukan sahaja dalam nyanyian..dalam semua perbuatan...dan selepas ini, saya ingin hati saya berbicara..

Monday, May 24, 2010

Selesa Itukah Cinta??

Terkadang,kita mahu menumpang senyum atas senyuman orang lain, namun ku bahagia dengan senyumanmu,

Terkadang kita mahu memikul beban kesedihan orang lain.,aku mahu menanggung beban sedihmu,

Terkadang kita mahu melestarikan cita-cita semua yang kita sayang, ya, aku mahu lestarikan cita-cita mu..

Beban perjalanan yang akan ditanggung aku dah redha,

Onak ranjau duri bersimpang aku sanggup menduga,

bukankah kita berjanji memenuhi janji,
bersetia terus bersetia,
orkid takkan jadi mawar,

Sepak terajang dunia mahu kutangkis, bukan lah aku pendekar bersilat, sahaja memberanikan diri membuktikan aku bukan pengecut..

Namun,aku selesa, selesa itukah cinta? kalau bukan, selesa itulah yang ku tanggung sekarang, bertunjang seni...sang saka menggegar...

Wednesday, May 12, 2010

Salam...sekarang,saya agak sibuk dengan latihan pertandingan dikir barat hari belia negara..hakikatnya saya agak bangga dengan penyertaan saya bersama dengan kumpulan kencana putra yang saya kira satu kumpulan yang ternama dan digeruni di seluruh lembah klang.. sekali lagi saya akan berganding dengan abe amar...pertandingan hari belia negara akan berlangsung pada 15 dan 16 Mei ini,di Putrajaya...saya juga membawa 4 orang pendikir UIA yang lain untuk menyertai Kencana Putra..harap2 ada rezeki kami...

Kedua..saya telah mendapat berita dari pengurus kumpulan Seri Gedombak (Merkang),kami layak ke peringkat suku akhir untuk Pertandingan dikir Barat Kebangsaan RTM 2010,yang akan berlangsung pada 8 jun 2010 di Kok Lanas,tahniah kepada pasukan seri gedombak dan terima kasih buat pengurus kumpulan kerana memberi ruang dan peluang pada saya untuk merasai saat manis itu...

Ironinya, Kumpulan Kencana Putra dan Kumpulan Seri Gedombak (Merkang) pernah berentap pada final pertandingan dikir barat rtm 2004,yang mencatatkan pertarungan paling sengit antara kedua pasukan..jadi,tahun ini Sang Saka menyertai kedua-dua pasukan hebat...tak salah menumpang bangga bukan?? Kalau kita berkawan dengan penjual minyak wangi,sekurang-kurangnya terlekatlah bau minyak wangi pada tubuh sikit2..hehehe..

Apa pun,saya bermohon didoakan kejayaan dalam kedua-dua pertandingan...

p/s-tahniah buat kumpulan titih pusaka (abe amar dan jugok isey salok madu) kerana layak ke suku akhir..

Wednesday, May 5, 2010

Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota besar mninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja. Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga setengah tahun. Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja bermain di luar, tetapi pintu pagar tetap dikunci. Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya.

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar, lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya...
kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas.
Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.
Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.


Pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit,

"Siapa punya kerja ni?"
Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.
Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus
mengatakan "Tak tahu... !"
"Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik si isteri lagi.

Si anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan!"
katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.
Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya di depannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.
Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan
anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.
Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya.
Selepas si bapa masu ke rumah dituruti si ibu, pembantu rumah menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik.
Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.
Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis.
Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air.
Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anak bengkak. Pembantu rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya, bapa si anak.
Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.
Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah.
"Ita demam... " jawap pembantunya ringkas.
"Bagi minum panadol tu," balas si ibu.
Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. "Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu.
Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius.
Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.
"Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana gangren yang terjadi sudah terlalu teruk.
"Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah" kata doktor.
Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu.
Terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak.
Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar madandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan habis, si anak menangis kesakitan.
Dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut putih.
Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis.
Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata.
"Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat.
Ita sayang abah.. sayang mama." katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.
"Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah,
Sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.
"Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi!
Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu.
Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..


P/s-kadang2 iba bapa kena bersabar dengan kerenah anak2...jangan membuat tindakan dalam keadaan tidak terkawal...

Sunday, May 2, 2010

senyum

Angin yang berpuput senja,
mengingatkan pada si dia,
angin yang menghembus malam,
sampaikan rinduku padanya...

with a great smile...

Saturday, May 1, 2010

Kelip-kelip api...

Hari ni aku bercadang nak pegi jejalan kat pantai..pantai mane yer..memaner pon x kisah..asalkan pantai,tapi xmau pantai dalam..sane xleh main air laut...hhuhu.. sifatku,aku x suka mandi air laut seperti sesetengah orang,aku lebih suka berjalan dipesisir pantai membiarkan pmbak menjamah kakiku..itu sahaja...sejak dulu lagi aku suka berjalan..dan sejak dari dulu lagi aku berjalan seorang diri...

Terkadang aku pernah juga berkira,,kalau aku terus berjalan mengharungi ombak sebegini,mane tau aku jumpa mutiara berharga 10 juta..bleh gak jual,buat beli jet..tapi angan2 ni semudah kerdipan mata...

Dalam berjalan seorang diri,aku ambik masa berfikir,kadang2 gubah lagu,kadang2 mengosongkan fikiran..kadang2 sambil menyanyi " berlenggang dia berjalan sigadis desa yang manja jelingan,yang manja" hehe..tapi kompem tak abes,lirik kemana lagu kemana...nama pon tukang karut..mengarut jer la spenjang perjalanan...hehe

satu masa,aku berfikir,alangkah indahnya jika punya teman..untuk berjalan menyusur ombak yang menghempas..tapi,menerima seorang teman bermakna menempah satu tiket perpisahan..

"usah dikesali sebuah perpisahan,tanpa perpisahan,kita takkan merasa manisnya sebuah pertemuan"

namun,bialah kelat masam tawar pertemuan itu tanpa rasa manis,aku takmau sebuah perpisahan...

aku nak menjadi insan yang lain..mungkin kot...kalau mampu..ddengan x mau berjanji,xmau jga melukakan...terus menghayun kudart kaki menempuh ombak2 membadai...


p/s-melepaskan keboringan menulis tanpa rangka..hehehe

Monday, April 26, 2010

dalam dikir barat,saya mengakui banyak yang dapat dipelajari,secara latihan dan pengamatan..perasaan dan pemikiran...

Semasa saya membuat persembahan,atau semasa pertandingan,saya suka membayangkan diri saya sebagai seorang panglima yang mengetuai bala tentera di medan perang. menggempur dan menggamamkan musuh dan taulan didepan mata..menjadi seorang yang yakin dan penuh bersemnagat..

Terkadang,disaat persembahan atau pertandingan, perasaan mungkin terganggu dek kerana banyak hal yang mengusung datang,hinggakan seorang panglima tadi terpaksa membaling keris dan tombak kerana tak mampu bertempur dengan tulang 4 kerat.

Hakikatnya,walaupun berjiwa panglima, perasaan tidak mampu dikawal secara stabil selamanya,perasaan yang selalu menjadi inspirasi seorang seniman mampu juga meruntuhkan tembok ilham..walaupun panglima itu gagah menyusur medan perang,.

Terkadang seorang panglima itu juga mudah tewas dengan pandangan mata..rasa tertipu dan rasa cemburu,sedangkan pandangan matanya tu bukanlah satu hakikat...namun semua perlu menerima seorang seniman adalah manusia yang amat sensitif...dan juga mungkin jika dalam bahasa kasar kita sebut seorang yang gila perasaan..kerana itu yang akan menghasilkan ilham yang menyelam jiwa.

Sebagai pendikir,kita perlu berilham dengan penuh ikhlas demi menghasilkan ilham yang berpujangga dan penuh kualiti..bukan sekadar seni saduran atau seni hujung kuku..dikir barat sudah melangkah jauh,tapi pandangan permainan rakyat menjadikan seni ini murah..mengapa ya?? jangan sampai panglima membaling keris sekali lagi!

Thursday, April 22, 2010

awak,kat mana hati saya??
awak kata ada kat awak??
bile awak ambik??
umm...jaga leklok tau...

awak,kat mana hati saya??
awak cakap nak jaga leklok..nape awak tinggal merata???
eish awak ni..nah..saya bagi sekali lagi..

awak..mana hati saya??
laaa..nape dah pecah sikit ni??
awak hempas ek?
owh...awk x sengaja..xper lah...simpan bebaik.

awak..mana hati saya??
aik..yang awak pegang tu bukan hati saya..
hati sape tu??
mana awk campak hati saya???

hmm..bagi balik hati saya tu..
awak x pandai menjaga...
nanti saya bagi kat orang yang bleh jaga bebaik..
teruk la awak ni..
tapi xper..saya maafkan...

p/s-ni nukilan seorang sahabat saya yang sedang minat buat tulisan kreatif..saya tgk tulisan yang ini dan saya meminta izin nak di tampal kat sini...kalo ada masa,akan saya jadikan lagu..kalo x seswai ngn suara saya,nant saya bagi kat sesape yang minat dan sesuai nak nyanyi..saya suka dengan mood watak "saya" dalam tulisan di atas.. macam baik sesangat.

Tuesday, April 20, 2010

Terbelit lidah..

Pernah tak kita terbelit lidah masa nak bercakap? bagi saya..saya beberapa kali pernah terbelit lidah..yang paling x dapat saya lupakan ialah masa pertandingan separuh akhir rtm tahun 2009,lidah seperti disimpul..lain yang dihafal,tapi gagal menyebut apa yang diingini...hinggakan pada masa tu saya menukar lirik lagu matang dan jugak karut..even wau bulan pon! nasib baik tak rosak persembahan tu walaupun keputusannya kami kalah...heheh...

terkadang,kita dah plan dan kadang2 kita tau apa yang kita nak ucapkan..tapi lidah kita gagal berfungsi sejajar dengan apa yang kita fikirkan lantas menerbitkan satu perkataan atau sepotong ayat yang kita tak pernah jangka nak diluahkan...

sebagai contoh..(situasi di kedai makan)-saya nak basikal tumis..sedangkan kita dok pikir kat sambal tumis...heheh

lagi- are su sleeping?? sedangkan kita nak ckp are you sleeping..semua ni boleh terjadi sebabnya kadang2 otak kita terlalu cepat berbanding fizikal kita...

masa dikir barat, saya beberapa kali mengucapkan selamat malam sedangkan persembahan tersebut pada siang hari..terutamanya persembahan kat kedai abe lan pantai dalam.. namun itu semua dikalsifikasikan sebgai gurauan sahaja..hehe...

Sunday, April 18, 2010

datang membawa sejambak senyuman,
memberikan seribu pengertian,
pinang muda yang mahu menyulam persahabatan..
aku mahu kamu disini...

ombak badai mungkin melanda,
tsunami besar mungkin melanda bahtera,
menghancurkan kampung harapan,
menawarkan manis kuntum senyuman,
namun,
ku masih mahu kamu disini,

kita mahu berjalan jauh,
mari menimba bekal manisan,
buat hilang pahit dedebu muram yang curang,
kerna,
aku masih mahu kamu disini..

jari kelingking yang kita taut,
sebagai tanda akan mematuhi,
mari taut sekali lagi,
janji mahu bersama,
terus disini,
kerana aku mahu kamu disini..

kelatnya pinang muda menjadi penawar,
sang saka mungkin keseorangan,
tapi masih berharap kamu terus disini,
menjadi tempat menyandar saat sang saka x mampu berdiri,
aku mahu kamu disini...

semalam ada show kat cm,anjuran jakim,diorang jemput grup dikir utk wat persembahan...aku gi nak enjoy n release tension sambil cari income singgit dua..heheh...awal lagi aku turun,,pastu pegi sana...tapi show mlm tu aku dlm keadaan moody plak..sebabnya,ada tindakan kureng matang oleh beberapa manusia yang mengatakan diri mereka kawan aku...

kadang2 kita rasa diri kita dah baik..tapi ada jugak org tgk kita sebagai pesaing..well..x semua yang kita nak akan jadi kenyataan...thats the fact la...huhuh...xper..asal orang yang terlibat tau keadaan sebenar tu pon dah cukup la kan...

Kepada seseorang tu..ketahuilah..saya selesa berganding ngan anda..as show partner and in life also...keserasian amatlah penting untuk menghasilkan persembahan yang bertenaga..

tapi persembahan utk show anjuran JAKIM tu diklasifikasikan sebgai berjaya la..dan pengajarannya..jangan tukar plan show disaat akhir...sebab mood akan down..sian kat pendikir samudera that day..huhuhu

Wednesday, March 31, 2010

Oh Mama...saya mau kawen..walaupon dengan kawen ni saya memecahkan keluarga kita!

Oh Mama..saya nak kawen,saya rasa saya dah dewasa dah.

Oh Mama..saya dah cukup umur kan!

oh mama..lepas ni saya boleh hidup sendiri..

Oh mama..saya tak suka atuk,nenek,mak sedara,pak sedara menasihati saya pasal ni!!

Oh mama..biarlah saya buat pilihan!

oh mama..budi bukan untuk di ungkit mama!

Oh mama..saya tersilap ker mama???


p/s-ini kisah benar okeh!!

Friday, March 26, 2010

aku tengok orang bahagia, bagus2..semoga kekal bahagia...

aku tengok orang pandai, terer la dia ni...bleh tumpang blajar masa exam...

aku tengok orang kapel..elehh...x jeles pon...

aku tengok kawan2 kerja...nanti kita sama2 blanja menbelanja ok!!

aku tgk orang pakai kereta besar..sekarang aku pakai motor..ok what???

aku tengok orang lagi hebat( tukang karut)..aku minat la dia ni...

aku tengok kumpulan dikir lagi hebat dari sutra...waaa...bagus2...bia kekal di puncak..

aku tengok kamu senang lenang...aku pon tumpang senang...

aku tgk kamu senyum, aku sukakan senyuman..

sebab..aku tidak cemburu dengan kehidupanmu....itulah ikhlas...

Thursday, March 25, 2010

exam mode~

sekarang ni musim exam...paper berderet pulok tuh....

seksa kalu tok study..harap doakan ambo blako2 des....

lepas abih exam ni baru sedak sikit kita mengarang nyoh..hehehe...

dikir kita rehat smetar..kalu ada gapo22 soalan ko ggapo ko..silakan tinggal di chatbox tu deh...bye~~~~~

Wednesday, March 3, 2010

Persimpangan Jalan...

Seminggu lepas, hp saya kerap diterjah oleh nombor2 yang tidak pernah saya kenali sebelum ini...pemanggilnya cukup ramai dari Kelantan...

Kebanyakan membicarakan mengenai dikir barat RTM, ada yang bertanya saya mengenai pendirian saya berkenaan dengan pertandingan dikir barat RTM 2010, ada juga yang mengajak saya menyertai kumpulan mereka, dan ada juga yang menasihati saya mengenai penglibatan saya dalam dunia dikir ni...wah wah wah...ramainya yang memmbantu saya berfikir mengenai dikir barat..terima kasih yer...

Namun ada satu panggilan yang amat membuatkan saya terkejut dan tergamam, seseorang yang saya tidak sangka akan menghubungi saya...dengan tawaran yang agak lumayan dari puak mereka, dengan jaminan yang diberikan, saya dengan berbesar hati mengatakan bahawa orang yang memanggil itu tidak menjaga perasaan saya...dengan kata-kata penuh ego dan sombong, mengajak saya, memperlekehkan penyertaan saya dahulu..mengatakan ruginya masuk dengan grup uia dulu, tidak ada jaminan, apakah kewarasan masih wujud dalam diri si pemanggil??

xper lah kalau tok bersohor pon dengan menjual maruah...so sorry to say..kalu doh biso sangat, kehel gi lah puok demo...

"tahun ni kito nok main bersih hajatnya"- maknanya tahun lepas demo main kotorlah dih?? xpo lah...kawe tok layok lagi main nga puok demo bakalih....heheheh

Ssini pon tok dan alek ambo ddikir, biar la tok gi ambik jadual klate pon...banyak lagi ambo nok blajar...baik ngaji laaa...heheheh..selamattttt....

Thursday, February 4, 2010

Pengetahuan asas seorang tukang karut meliputi beberapa perkara iaitu karut perlahan/karut pembukaan, karut kelantan dan juga karut wau bulan. bagi seseorang tukang karut, jika dirinya mengusai kemahiran menyanyi,itu adalah kelebihan yang dimiliki,mungkin dalam sesuatu keadaan, seorang tukang karut perlu menyanyikan lagu..

Dalam post ini,ingin saya membincangkan perihal key seorang tukang karut.. Masalah key ini sering kali terjadi kepada tukang karut,dan sesetengah tukang karut memejamkan mata perihal key ini,sedangkan hal ini bukanlah sebarang hal yang boleh diketepikan oleh tukang karut.

seorang tukang karut mesti menjaga key suara semasa karut perlahan,karut kelantan,dan juga wau bulan bagi mengelakkan masalah sumbang terjadi..

Antara petua untuk menjaga key ialah tukang karut turut sama menurut key jogho,dan mengambil key yang sama untuk karut..jika dalam keadaaan key jogho terlalu tinggi, key jogho tadi wajar dibahagi dua untuk mengelakkan kelesuan persembahan.

cuba bayangkan seorang jogho menyampaikan lagu dalam key yang agak tinggi,tiba-tiba tukang karut menyampaikan karut dalam nada seolah-olah bercakap.

Dari segi tempo,seorang tukang karut bertanggungjawab membawa tempo yang sesuai semasa persembahan bagi mengelakkan tempo persembahan jatuh..jika persembahan dikir barat itu bersekitarkan diatas bangsal,ataupon semasa hatuk, tempo karut pusingan pertama dan kedua serta ketiga mestilah berbeza.

Bermula dengan karut perlahan, biasanya tukang karut mengucapkan terima kasih kepada tuan rumah,memperkenalkan pendikir yang terlibat,menerangkan majlis dan sewaktu dengannya..

Dalam karut kelantan,cerita yang direka ataupon dikarang oleh tukang karut disampaikan..

dan juga dalam wau bulan,sembah takzim,mohon maaf dan juga selamat tinggal...

dalam ketiga-tiga karut,tukang karut mestilah menjaga key dan tempo untuk menjaga graf persembahan agar tidak turun naik..

sekian bahagian tiga...

Thursday, January 28, 2010

untuk karut kelantan, seorang tukang karut perlu mengetahui bahawa penceritaan yang menarik dan tersusun perlu di realisasikan demi membina suasana dikir barat yang menarik dan difahami..karut sarang labah-labah (yang diberi nama oleh guru ambo) ialah satu susunan cerita yang berkait dan tersusun.

Sebagai contoh,dalam bab penceritaan,susunan karut tersebut:

1)Terima kasih pada hadirin dan pemnganjur
2)aktiviti yang bagus untuk menghidupkan seni budaya,
3)elok untuk mengurangkan gejala sosial
4)gejala yang menyerang muda mudi zaman kini
5)boleh meruntuhkan institusi negara
6)muda mudi kena sedar tanggungjawab
7)nak menuju satu malaysia yang berjaya
8)dengan seni budaya memberi kesedaran (sebagai kesimpulan)

cerita yang berkait perlulah jelas dan nyata,barulah watak tukang karut itu hidup dan memberi nyawa pada persembahan dikir barat tersebut..

Bahagian ketiga akan menyusul (tokleh banyak2,sikit2 dulu)heheh

Wednesday, January 27, 2010

Assalamualaikum, untuk topik ini,saya memilih untuk membincangkan topik berkenaan tukang karut..untuk bahagian ini,mari kita mulakan dengan mengenal apa itu karut..

Karut Kelantan ialah pengetahuan yang paling basic atau asas yang perlu difahami oleh tukang karut. Karut kelantan ialah satu bentuk pantun yang direka secara spontan, pada kebiasaannya pantun karut kelantan ini dikira pada tengah dan hujung, sebagai contoh;

apa kobar blako-lako,buka sogho lebih dulu,
hok tua hok mudo,baik poktih baik pakcu,

ukuran pantun yang biasa ini (pantun pecah dua) dikira pada suku kata tengah dan hujung, dan sifir pantun ini kebiasaan diamalkan oleh kebanyakan tukang karut..namun, secara halus nya,beberapa elemen pantun perlu di beri perhatian supaya memberikan nature karut yang lebih tajam dan kemas dari segi seni,sebagai contoh;

ramai sungguh male ni, peminat dikir barat,
bawok anok bawak bini, ada jugok hok dok ngorat,

ukuran pantun dalam karut kelantan yang berasas pada bunyi seperti karut diatas amat sesuai dipantunkan dengan bunyi yang sama, sebagai contoh ini dengan bini, awak dengan bawak,dan sebagainya.

Kesenian karut klantan ini juga boleh ditajamkan dan dihaluskan lagi dengan beberapa pecahan pantun,(pantun pecah empat), empat suku kata dipantunkan dalam baris pantun, sebagai contoh;

mulo-mulo buko sogho, assalamualaikum,
cicoh gulo capur agho,ala kebala pakat likung,

namun karut pecahan empat ni sudah jarang dikuasai oleh tukang karut sekarang,kebanyakan memilih untuk mengusai pantun pecah dua. namun masih ramai lagi yang gagal memahami karut ini. Dan masih ramai tukang karut yang mengatakan dirinya tukang karut,namun masih tidak mampu berpantun sebaik mungkin...

Sekian bahagian satu..bahagian dua,saya kan memmbincangkan mengenai karut sarang labah-labah...masih lagi dalam topik memahami karut secara nature..

Monday, January 25, 2010

Pada satu masa dahulu, ada seorang gadis yang cantik rupawan,namun sayang seribu kali sayang matanya buta, andai matanya celik,pastinya dia adalah gadis yang amat sempurna.

Dalam keadaan buta itu,ada seorang lelaki yang amat mengambil berat akan gadis buta tersebut,semua keperluan di sediakan melebihi tanggungjawab terhadap dirinya sendiri..
Dengan penuh rasa cinta dan penuh simpati lelaki itu menjaga gadis tersebut.

Lalu pada satu hari,gadis itu berkata kepada lelaki itu, "seandainya diriku yang buta ini ditakdirkan celik pada suatu hari nanti,tentunya akan aku berkahwin dengan dirimu wahai oemuda yang budiman". Alangkah gembiranya rasa lelaki tersebut dengan pengakuan gadis itu..

Ditakdirkan oleh Allah,gadis itu telah menerima khabar bahawa ada seorang penderma mata telah bersedia menderma matanya buat gadis itu, dan masa berlalu, gadis yang buta itu telah celik seperti orang lain..

Bila dilihat lelaki yang dulunya selalu menjaganya, alangkah kecewanya hati gadis itu kerana lelaki itu rupanya seorang yang buta..lalu dibatalkan niat untuk berkahwin dengan lelaki itu..

Lelaki itu tersenyum seraya berkata "wahai adinda,aku mencintaimu bukan kerana cantiknya parasmu, bukan kerana butanya matamu, namun kerana luhurnya hatimu, pesanan ku buat mu, tolonglah jaga mataku yang aku dermakan padamu itu sebaik mungkin, lihatlah dunia ini dengan mata itu,"

Lalu menangis lah gadis tersebut dengan sepenuh hati....

Sunday, January 10, 2010

Alhamdulillah,diriku aku kategorikan dalam golongan insan yang bertuah, ibuku pernah berpesan,kalau kita diberi ujian kesakitan oleh Allah,bermakna Allah masih sayangkan kita,kesakitan itu adalah kifarah diatas dosa-dosa yang ada dibuku catatan kita. Benar sekali,jangan kita leka dengan nikmat kesihatan,cuba renung Firaun,sepanjang hidupnya,tak pernah dihinggap selsema pon,sebagai istidraj.

Beberapa hari yang lepas,tiba2 kaki kiriku dan rahang kiriku serta mata kiriku seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena,kaki ku hilang deria sentuhan pada tapak kaki,kadang2 kebas ibarat jarum mencucuk tapak kakiku,tak mampu dikawal,rahang kiriku seolah tak boleh dinganga,sakit yang amat sangat,paling membimbangkan,mata kiriku menjadi kabur,nampak hanya bayangan...

Aku terus berjumpa doktor,dan doktor mengesahkan aku menghidap komplikasi saraf,yang beliau sifatkan pada peringkat awal lagi..Alhamdulillah..namun kebimbangan tetap ada,kata doktor itu,aku mungkin akan hilang kawalan pancaindera kalau rawatan yang pantas tidak aku lalui..

Pagi tadi,aku pergi ke kedai akupuntur,dicadangkan oleh dua kakaks ku,dan encik ismail iaitu pemilik dan pengamal perubatan tradisional,menjalankan rawatan keatas tubuhku.16 titik dikenalpasti dan jarum2 halus dicucuk diseluruh kaki aku yang dia sifatkan sudah kearah hilang kawalan..selama 20 minit elektrik disalurkan ke kakiku,terasa bagai diurut,bergetar kakiku...hehe

Balik dari shah alam,aku cuba berjalan dalam keadaan biasa,ahhh..gagal,mungkin belum rasa kot..lalu aku rendamkan kakiku dalam air yang dicampur titisan ubat pemberian encik ismail..pelik,tak terasa sejuk sangat,mungkin saraf di kaki aku ni tido kot,tak perasan,10 minit aku rendam,mak aihh...rasa macam xde kaki kejap...

Malam ni aku rasa perubahan yang amat ketara,rasa macam beransur pulih..alhamdulillah...Allah la penyembuh paling mujarab...SAkit itu satu ujian untuk mendekatkan lagi diri kita dengan Allah...supaya tidak lalai dan leka dengan duniawi...

Doakan kesihatanku ya semua...InsyaAllah...

Wednesday, January 6, 2010

Hari ni,aku termenung melihat beberapa rakaman lagu yang membuatkan aku jauuhh berfikir..dengan dunia yang selalu aku katakan membawa satu ketenangan buatku, dunia dikir barat yang pada hakikatnya aku sudah jatuh hati dengan dunia ni..

Banyak wira dan gadis mengaku telah menjadi pejuang untuk membangunkan industri dikir barat,mengaku telah memberi satu nafas baru buat pejuang seni ini..namun aku melihat usaha dan langkah yang diambil seolah menafikan perjuangan yang telah dipahat pada awal zaman kebangkitan dulu adalah sia-sia..

Berbekalkan rupa yang kononnya cantik untuk ditatap,suara umpama nenek kebayan mengulik lelalang di hutan rimba,dijadikan sebagai modal mengaut keuntungan dipentas yang ingin dikotorkan..

mengapa tergamak mereka meruntuhkan pemandangan yang ingin dibina oleh pejuang dahulu..menongkah arus dunia menghambat ringgit dan raja dunia..

aku melangkah masuk dengan penuh semangat dahulu..kini semangat ini juga yang masih subur,untuk memartabatkan dikir barat jua lah hasratku..

wahai mereka-mereka yang berkenaan,sedarlah,dalam usaha khianat anda,masih ada lagi yang akan bangun memperjuangkan dikir barat ni,ya,walau jauh dirantau orang,cubalah runtuhkan semangat kami,kalau anda berani,kami tak perlu kamera untuk merakam aksi geli geleman yang kalian gunakan untuk mengaut ikan di air keruh.

anda mahu mencuba? silakan..kami masih disini..

Saturday, January 2, 2010

Joseph Masilamany mengemukakan pendapat bahawa "penggunaan perkataan ‘Allah' untuk merujuk kepada Tuhan di kalangan penganut agama Kristian telah diamalkan dengan meluas untuk beberapa generasi di banyak negara dan bukan bertujuan menyinggung perasaan atau mengelirukan masyarakat Islam", ini tentunya menurut para pemimpin Kristian. Wartawan tersebut menemu ramah penyunting akhbar mingguan Katolik tempatan, Paderi Lawrence Andrews, dan agaknya turut berbicara dengan Setiausaha Agung Majlis Gereja-Gereja Malaysia, Rev. Herman Shastri. Paderi Lawrence dilaporkan mendakwa, "istilah ‘Allah' yang digunakan oleh orang Kristian atau dalam tulisan mereka tidak bermaksud menggusarkan masyarakat Islam atau mencetuskan kekeliruan. Kami mengikut Bible. Bible dalam bahasa Melayu menggunakan ‘Allah' sebagai terjemahan istilah God dan ‘Tuhan' sebagai terjemahan untuk istilah Lord."

Mereka lupa, atau tidak memahami hakikat bahawa bahasa dan fikiran, yang satunya saling mencerminkan yang satu lagi; dalam perkataan lain, cara untuk mempengaruhi pemikiran adalah melalui bahasa, dan bahasa memberikan kesan terhadap cara seseorang berfikir. Kita telah diperingatkan akan dakwaan mereka, "Bible bahasa Melayu menggunakan ‘Allah' untuk God dan ‘Tuhan' untuk Lord." Jelas bahawa makna-makna bagi istilah tersebut dalam Bible bahasa Melayu yang mereka rujuk, adalah salah. Apakah mereka ingin menunjuk dan mengajar orang-orang Melayu mengenai peristilahan yang betul dalam bahasa Melayu? Bahasa Melayu memahami istilah ‘Tuhan' untuk merujuk kepada God dan bukan istilah Lord. Orang-orang Melayu faham bahawa apabila istilah Arab ‘ilah' digunakan, ia merujuk kepada istilah Inggeris ‘God' dan istilah Melayu ‘Tuhan'; dan apabila istilah Arab ‘rabb' digunakan, ia merujuk kepada istilah Inggeris ‘Lord'. Justeru, apabila kalimah syahadah diterjemahkan dalam bahasa Melayu, bunyinya "tiada Tuhan melainkan Allah", yang diterjemahkan dalam bahasa Inggeris sebagai "there is no God except Allah". Sekiranya istilah ‘God' diterjemahkan sebagai ‘Allah', maka terjemahan tersebut akan berbunyi "Tiada Allah melainkan Allah" ("There is no Allah but Allah"), yang merupakan satu percanggahan. Terjemahan yang sebegitu janggal bukan sahaja tidak menjernih dan menyelesaikan masalah, bahkan akan menimbulkan perselisihan dan rasa bingung. Akan tetapi, Paderi Lawrence sememangnya sarat dengan percanggahan.

Beliau menggunakan rangkai kata ‘bahasa Malaysia' merujuk kepada bahasa yang digunakan dalam terbitan mingguan mereka untuk memenuhi keperluan "ramai penganut Katolik yang bertutur dalam bahasa Malaysia" di negara ini. Walau bagaimanapun, beliau kemudiannya berhujah dengan menggunakan peristilahan yang terdapat hanya dalam bahasa Melayu. Apabila seseorang itu merujuk kepada satu bahasa yang mencerminkan faham-faham maknawi ajaran-ajaran atau kelaziman aqidah yang tertentu - dalam hal ini bahasa Melayu - dia tidak seharusnya melalaikan pengertian penting bahasa tersebut bernisbah kepada bahasa-bahasa yang lain.

Dari segi falsafah maknawi, tidak terdapat tasawur kefahaman mengenai ‘Allah' dalam agama Kristian, dan dalam sebarang agama yang lain pun begitu juga; oleh kerana itu agama-agama tersebut tidak berhak untuk menggunakan istilah ‘Allah'. Apabila Perdana Menteri memberikan kebenaran kepada dialog ‘antara-agama', pihak-pihak yang terlibat telah bersetuju yang dialog tersebut tidak akan bertentang hujah mengenai akidah, berdasarkan kepada hakikat bahawa pelbagai ajaran agama telah pun "bersetuju untuk tidak bersetuju" dalam perkara-perkara berkisar akidah. Secara amnya semua kalangan yang terbabit telah pun bersetuju dengan ketetapan tersebut. Walau bagaimanapun, sekarang, tampaknya Paderi Lawrence dan Rev. Herman Shastri tidak berpuas hati sekadar berbahas mengenai perkara-perkara akhlakiah, justeru kita terpaksa menangkis hal-ehwal berkaitan i‘tiqad yang ditimbulkan tadi.

Tidak ada disebut mengenai nama khas Tuhan dalam Bible. Jika ada yang mendakwa nama Tuhan adalah Jesus, maka kenapa istilah ‘Tuhan' (‘God') diterjemah dengan menggunakan kalimat ‘Allah' dan bukan ‘Jesus'? Oleh kerana nama khas Tuhan tidak disebut dalam Bible, berlakulah suatu kekaburan mengenai siapa yang disembah. Apakah nama khas Tuhan dalam agama Kristian? Sesungguhnyalah kita boleh menghujahkan bahawa ketiadaan nama khas-Nya bercanggah dengan sifat Tuhan Yang Maha Mengetahui. Tidakkah Tuhan mencipta manusia supaya dia mengenal dan menyembah-Nya? Tetapi siapakah yang disembah oleh manusia sekiranya dia tidak kenal siapa Tuhan? Oleh kerana kita telah berhujah bahawa kalimat ‘Allah' adalah nama khas dan pengertian sedemikian tidak ada dalam agama Kristian atau apa-apa juga agama lain, kita bolehlah dengan ini menyimpulkan bahawa sumber rujukan sebenar Paderi Lawrence dan Rev. Herman Shastri bukanlah Bible atau perkumpulan masyarakat Katolik abad ke-19 di Malaya, Malta, Indonesia, Pakistan, dan di Asia Barat, tetapi sumber asal mereka adalah al-Quran.

Saya secara ikhlasnya mengutuk dan menolak cadangan pada peringkat awal lagi,tolong jangan menyokong penggunaan kalimah Allah untuk mereka,ini akidah kita,bukan mainan yang boleh dibahaskan pada meja kedai kopi..kalau satu hari nanti,pihak kristian menuntut kalimah islam mereka samakan dengan kalimah samawi bagaimana? mahukah kita menukar syahadah kerana toleransi? Masya Allah,betapa dunia sudah akhir zaman..